KONTAKT
Nie je to až tak dávno, keď sa chlieb piekol výhradne z celozrnnej múky. Približne v 18. - 19. storočí sa začala na jeho prípravu používať biela múka. Táto surovina sa získava tak, že sa celé obilné zrno v mlynskom zariadení rozdelí na viac častí. Na koľko, to už záleží od samotného mlynára a aktuálnej potreby. V zásade, jednu časť tvorí samotná biela múka tvorená najmä jadrom obilného zrna, najčastejšie pšenice potravinárskej kvality. Druhú časť tvorí vonkajší obal, ktorý poznáme najmä pod názvom plevy, balastné látky alebo vláknina. Tretia časť pozostáva hlavne z klíčka, kde je ukrytá dominantná tvorba nového života semienka. Druhá a tretia (najvýživnejšia) časť sa používala hlavne na hospodárske účely pri chove zvierat. V posledných desaťročiach sa klíčky, ktoré obsahujú vlákninu, minerály a vitamíny, predávajú bežne ako súčasť potravy pre ľudí.
Na súčasnom trhu sa dajú zaobstarať desiatky druhov viac či menej výživného chleba a iných variácií pečiva. Tí, ktorí sa zdraviu skutočne rozumejú, prezentujú názor, že z hľadiska celkového zdravia je pre pravidelnú konzumáciu najvhodnejší chleba, ktorý je pripravovaný pomocou jednoduchého kvásku, alebo chleba nekvasený.
A práve recept jedného z takýchto chlebov uvádzam ako príklad. Väčšinu surovín si zabezpečujem v mlyne kvôli väčšej záruke kvality i nižšej cene. Múku si meliem tesne pred prípravou najmä preto, že má tendenciu oxidovať, a tým znižovať a znehodnocovať obsah niektorých prospešných zložiek.
Základné ingrediencie, ktoré väčšinou používam v približných množstvách:
- potravinárska pšenica (prípadne celozrnná pšeničná múka) - 100g
- potravinárska raž (prípadne celozrnná ražná múka) - 100g
- kukurica (alebo kukuričná múka) - 50g
- 2 až 3 druhy (cca 1 polievková lyžica) sušených bylín alebo stoniek zeleniny, napríklad: zeler, petržlen, kôpor, žihľava, medovka, mäta pieporná,...
- sušená červená paprika: 1-2 čaj. lyžičky
- ružová himalájska soľ: cca 1 čaj. lyžička
- kurkuma alebo kari korenie
- panenský olej - slnečnicový, ľanový, kokosový, maslo...
Pripravené ingrediencie si dám do misky a zmiešam s čistou vodou tak, aby vzniknutá hmota nebola zbytočne riedka. Obvykle ju po 1-3 hodinách premiestnim do titánového hrnca. Môže byť aj keramická panvica alebo bežný pekáč, ktorý sa vkladá do trúby. Hrúbka chleba (placky) je do 2 cm, ak je priemer nádoby do 20 cm. Dĺžka pečenia podľa intenzity plameňa plynu, resp. teploty je 30-40 minút.
Po vychladnutí, keď je ešte placka teplá, dám na ňu niektorý z panenských olejov, koreniny, prípadne ešte trošku soli. Chleba sa môže konzumovať s bežnou zeleninou, šalátmi, rôznymi jadrami orechov alebo uvarenými strukovinami. Aminokyseliny obilovín sa dobre dopĺňajú s aminokyselinami strukovín, resp. jadrami slnečnice, vlašských orechov, para či kešu orechov. Na placku môžeme natrieť aj nátierku z rozmixovanej šošovice, hrachu, cícera, fazule... Vďaka takejto kombinácii prijímame v danom jedle všetky potrebné esenciálne aminokyseliny. Navyše je toto jedlo nielen zdraviu prospešné a nenáročné na prípravu, ale taktiež nezaťaží ani našu peňaženku. Upečený chleba môže poslúžiť na 2-4 porcie a najlepšie je skonzumovať ho čo najskôr.
Zverejnené: 11.11.2016
Zdroj: vitalfit.sk